Mijn oog valt op de plastic wikkel om wc-papier van een luxe merk. Even denk ik dat ik het verkeerd zie, maar ook nadat ik goed met mijn ogen geknipperd heb, staat het er nog steeds: de veeginstructies. Wat?! Voordat het stappenplan van start gaat, doet de fabrikant al een suggestie; het gewone wc-papier werkt het best in combinatie met vochtige doekjes. Van hetzelfde luxe merk uiteraard.

Onder de hint naar de vochtige aanvulling van het reguliere papier staat in vier stappen uitgelegd hoe men het achterste dient af te vegen. Of dat na de grote of de kleine boodschap is, staat er niet expliciet bij. Stap 1: neem drie tot vier velletjes gewoon wc-papier. Zo weinig? Het staat er echt. Stap 2: veeg van voor naar achter. Stap 3: neem 1 tot 2 velletjes vochtig toiletpapier van HETZELFDE merk voor een schoon en fris gevoel. Stap 4: neem nog wat velletjes gewoon toiletpapier om na te drogen.

Bij het lezen van deze reclametruc rol ik om van verbazing. Wie doet dit? De mensen die zo keurig deze stappen volgen, hebben ook behoefte aan de vervolgstappen: Kom van het toilet af, hijs je broek op en was je handen. Zeker na dit hele ingewikkelde ritueel. Hoewel deze veeginstructies natuurlijk een slimme reclametruc zijn, hadden ze dit nog veel verder kunnen uitbreiden. Zelf denk ik aan de volgende slotzin: “Vergeet vooral niet de handen te wassen met de handzeep van HETZELFDE merk, droog uw handen af met onze papieren handdoekjes en voor als u straks koffie gaat zetten: wij verkopen ook koffie, suiker, melk én koekjes.’’

Voor je het weet moet je weer naar het toilet en begint het stappenplan opnieuw.