Vanuit het niets lijkt de Black Friday-hype naar Nederland te zijn overgewaaid. Niet alleen webshops bieden kortingen, ook de lokale ondernemer heeft allerlei lokkertjes bedacht om maar klanten naar zijn winkel te trekken. Bij een van de grote witgoed- en telecomconcerns hebben ze zelfs een slogan voor deze gekte: kopen, kopen, niet kijken. Je moet je thuis al hebben voorbereid en goed weten wat je wilt om vervolgens tussen drieduizend andere opdringerige koopjesjagers te proberen je slag te slaan. En dat voor een paar tientjes korting. Mij niet gezien. Ik had op deze Black Friday een ander plan; voor mijn verjaardag had ik kaartjes gekregen voor een concert van het Philharmonisch Orkest in De Doelen in Rotterdam. Nietsvermoedend reden wij daarheen. Geen kip op de weg, dus ruim op tijd kwamen wij in de Rotterdamse binnenstad aan. Maar daar namen ze Black Friday nogal letterlijk. Het zag zwart van de mensen. Het krioelde werkelijk en we konden nergens meer heen. Niet vooruit, niet achteruit. De stroom voetgangers over de zebrapaden was onophoudelijk waardoor oversteken onmogelijk was. Langzaam werd het 20.00 uur. We hadden nog een kwartier tot de aanvang van Ravel en Brahms en we waren nog geen meter opgeschoven. Om 20.15 uur nog steeds niet… en ook om 21.00 uur stonden we nog keurig op dezelfde plek met nog altijd hysterische koopjesjagers om ons heen. We hadden wel wat te zien, dat dan weer wel. Drieënenhalf uur later konden we onverrichter zake terug naar ons beginpunt. Zonder de Vierde Symfonie van Brahms. Helaas. Dat gaf wel een Black randje aan wat verder zo’n mooie Friday had kunnen zijn…