Soms heb ik kolder in mijn bol. Helemaal tegen de tijd dat ik met vakantie ga. Ik ben al weken zoet met voorpret; reisgidsen uitpluizen, een paklijst maken, een stapeltje boeken klaarleggen die ik pas mag lezen op vakantie, iemand vragen die de plantjes en post bijhoudt en ga zo maar door.. En of ik het wil of niet, voordat ik op reis ga ontstaat altijd een enorme to-dolijst met dingen die persé nog voor de vakantie moeten worden afgestreept. En nee, dat zijn geen dingen als mijn paspoort opsnorren, vaccinaties halen en een reisverzekering afsluiten. Nee, op mijn lijstje staat: mijn fietsband oppompen, de wasmachine een kookwas laten draaien, het winterdekbed uitkloppen, de ramen van zolder zemen en de schuur vegen. Hoezo moet je persé nu je fietsband oppompen terwijl je met de auto weggaat? En wie denkt er in de zomer aan zijn winterdekbed? Dat doe je anders ook niet. Ik snap er niets van, maar ik betrap me daar elke reis weer op, zelfs al ga ik maar een weekend. Ach ja, het hoort kennelijk bij mij en het is in ieder geval weer fijn thuiskomen in zo’n keurig gekuist huis, waar zelfs de schuur geveegd is.