Zelfs in het bubbelbad van een groot saunacomplex komt de eiergate ter sprake. Eigenlijk weet niemand precies hoe het zit en wat je ervan kunt krijgen als je de besmette eieren eet, maar er wordt druk over gediscussieerd. Tot een dame zegt; ‘Nou, ik heb vanochtend nog gewoon even lekker een gekookt ‘ètje’ gegeten en zie; ik ben nog springlevend. Dus volgens mij is er niet zoveel aan de hand.’ Hoe het mogelijk is weet niemand, maar de dame die naast haar zit, heeft de eiergate compleet gemist. ‘Wat is er dan met die eieren?’ De springlevende dame weet het ook niet precies, maar doet een poging om het haar uit te leggen. ‘O’, reageert de nietswetende buurvrouw. ‘Ik heb altijd Vrije Uitloop. Dat is goed toch? Volgens mij is Vrije Uitloop altijd wel goed hoor.’ Kortom, we hebben er gezamenlijk geen verstand van.

Ik maak gebruik van de situatie door het gezelschap nog iets verder te stangen met een briljant bericht wat ik las op de satirische nieuwssite De Speld. ‘Hebben jullie ook al gehoord dat nu ook alle producten met lange ij uit de schappen gehaald worden?’, vraag ik hen. Springlevend en haar niets-wetende buurvrouw kijken me schaapachtig aan. ‘In mandarijnen, rijstwafels, ijsbergsla en andijvie zit ook ij. Uit voorzorg worden deze producten ook vernietigd. De supermarkten willen geen risico’s nemen.’ De dames worden langzaam wit en staren versuft voor zich uit. Ze zijn zo onder de indruk dat ze niets meer weten uit te brengen. Mooi. Tijd om het bubbelbad te verlaten. Op naar de ligweide. Of zou het daar ook gevaarlijk zijn?