Nee, de titel is geen taalfout. Lessenpost is een “Eologisme”. En dat is weer een uitvinding van schrijver en woordkunstenaar Wim Daniëls. Eologisme is een begrip wat hij bedacht heeft voor nieuwe woorden die ontstaan zijn door van bestaande woorden de eerste letter weg te laten en er vervolgens een nieuwe betekenis aan te geven. Zo is Lessenpost, uiteraard afgeleid van het reeds bestaande flessenpost, in mijn beleving een ander woord voor je stage tot postbode. Voordat je afgestudeerd postbode bent, moet je eerst je lessenpost halen. Zoals iets autorijlessen, maar dan anders.

Als je eenmaal besmet bent met de theorie van de Eologismen kun je eindeloos nieuwe woorden bedenken. Op een ‘chuurdak’ tocht het een beetje, de ‘reinrails’ ligt er altijd blinkend schoon bij, een ‘rapgat’ is snel weer gevuld en een ‘ugzak’ heeft al weken lang last van een hoestje. En ‘offiekan?’ Nou en of!