Voor alles is een eerste keer. Vaak zijn die eerste keren gekoppeld aan een leeftijd. Je eerste stappen zet je zo rond je eerste levensjaar, je haalt je eerste zwemdiploma als je een jaar of vier bent en op je zeventiende mag je voor het eerst zelf achter het stuur van een auto. Soms is een eerste keer gebonden aan het moment waarop de uitvinding wordt gedaan. Zo kunnen we ons waarschijnlijk allemaal nog wel goed de eerste keer inbellen op internet herinneren en moet de eerste keer dat we met een drone naar ons werk vliegen voor ons allemaal nog komen.

De afgelopen weken had ik zelf een aantal ‘eerste keren’. Zo heb ik voor het eerst een burger bij de Mac Donalds gegeten. De vriendin met wie ik was, viel letterlijk van haar stoel. Nog nooit een burger van de Mac geprobeerd? Hoe kan dat? Heel simpel, ik geef niets om fastfood en ik eet ook nauwelijks vlees. Toch heb ik nu een Mac Tasty Beef met Bacon verorberd. Kan ik dat ook weer van mijn lijstje strepen.

De dag erop heb ik voor het eerst contactloos gepind. Wist ik veel dat mijn pas dat ook kon. Ik dacht dat dat alleen was voor hippe mensen en over het algemeen ben ik niet hip. Veel trends gaan langs mij heen en nieuwe gadgets hoef ik niet. Toch is deze uitvinding wel echt handig. En een blijvertje denk ik. In ieder geval tot het moment dat we ook met onze smartphone gaan pinnen. Of met een chip in onze armen. Je weet maar nooit.

En dan de derde ontgroening. Hou je vast. Afgelopen weekend had ik bardienst bij de watersportvereniging, waar iemand een broodje kroket bestelde. Uhm, heel leuk, maar ik had dus nog nooit gefrituurd. Zelfde reden als de Mac Donalds. Blijkt dat bijna niets eenvoudiger is dan frituren. Aan het eind van de dag was ik chef Frituurpan geworden: kroketten, bitterballen, hoppa! Zo zie je maar, voor alles moet een eerste keer zijn. Al moet je daar dus soms 28 jaar op wachten…