Kijken naar de sterren, een vlot bouwen en er zelf mee varen, vliegeren, verse bramen plukken: het zijn allen activiteiten uit het boek: Vijftig dingen in de natuur, die je gedaan moet hebben voor je twaalfde. Vorige week was ik op de boeklancering in NME Centrum de Woudreus en ontving ik ook een exemplaar. Opvallend is dat de activiteiten bijna allemaal gratis zijn en dat je er ook nauwelijks extra materiaal voor nodig hebt.

Het boek is een geschenk voor alle leerlingen die nu in groep drie van de basisschool zitten. Zij hebben hun hele basisschoolcarrière de tijd om alle activiteiten te gaan doen. Opvallend is de eenvoudige maar prachtige vormgeving van het boek. Geen regels of opdrachten, maar slechts inspiratie om op pad te gaan in de natuur. De toegevoegde kaart laat zien waar in De Ronde Venen de activiteiten te doen zijn.

Zelf deze activiteiten uitvoeren voor mijn twaalfde, gaat mij niet meer lukken. Hoewel, bijna alle activiteiten die erin staan heb ik al eens gedaan: verhalen verzinnen bij de wolken die voorbij drijven, hoogteverschillen ervaren op mijn fiets, zwemmen in natuurwater en noem het allemaal maar op. Ook als kind was ik altijd al graag buiten en mijn ouders namen ons ook altijd mee op stap: fietsen, wandelen, naar het bos, naar het strand…

Toch staan er ook genoeg activiteiten in die ik nog nooit gedaan heb: zelf een vlieger bouwen van een vuilniszak en wat losse stokken, een slakkenrace houden en een eigen blote voetenpad creëeren. Ik werd blij van het boek. En vanaf het moment dat ik het boek in handen kreeg, wist ik: ik ga deze dingen doen. Alle vijftig.

Het boek is een doe-boek dus je mag er ook in schrijven en foto’s in plakken. Zelfs dat ga ik doen. Vorige week heb ik al een goede start gemaakt: op Open Monumentendag heb ik De Ronde Venen van bovenaf gekeken vanaf de kerktoren in Vinkeveen (aanrader!), ik heb verse bramen gesnoept op de Spoordijk (aanrader!) en ik heb gezwommen in de Vinkeveense Plassen (aanrader!). Zo zie je maar, je hoeft echt geen kind meer te zijn om te genieten van de vele gratis dingen die de natuur ons geeft.

Ik ga weer op pad, ajuus!