Bij het nieuwe spel Hive Mind moet je zo generaliserend mogelijk associëren; creatieve associaties worden niet beloond. Sterker nog, je krijgt punten als jij met woorden op de proppen komt die een ander ook bedacht heeft. De thematiek van het spel is dat je allemaal een bij bent en dat de bijenkoningin alleen gelijkdenkende bijen in haar honingraat wil hebben. Ben je toch een creatieve denker? Dan kelder je een etage in de raat, net zolang totdat je de raat moet verlaten en het spel hebt verloren. Een voorbeeld: noem drie landen met een P. Doe dit eerst voordat je verder leest. Mijn associaties zijn Portugal, Polen en Peru. Had jij dit ook? Dan krijgen wij beiden de volle punten. Had jij iets anders? Dan krijgen we slechts één punt per antwoord voor de moeite.

Toen ik dit spel pas speelde, kregen we de opdracht drie dingen te noteren die je op een plattegrond vindt. Makkie, dacht ik en de woorden kerk, postkantoor en vvv-kantoor verschenen op mijn papier. In gedachten had ik de volle punten al geïncasseerd om mijn positie in de honingraat te verdedigen. Niets was minder waar. Ik was uitgegaan van een plattegrond van een stad of dorp, maar dat was voor mijn tafelgenoten niet vanzelfsprekend. Een ander was uitgegaan van een plattegrond van een groot gebouw en noteerde de lift, de nooduitgang en het trappenhuis. Weer een ander had een soort landkaart in zijn hoofd: een snelweg, een grote stad en een provinciale weg. Allemaal slechts een paar punten voor de moeite. Interessant hoe je allemaal andere associaties hebt op dezelfde vraag.

Ook grappig was het noemen van drie redenen waarom je je huiswerk niet gemaakt hebt. Hoe het kan begrijp ik nog steeds niet, maar: ‘de hond heeft het opgegeten’ en ‘mijn oma is dood’ kregen de meeste punten. Alsof iemand dat ooit als excuus heeft durven opvoeren?

Als klap op de vuurpijl kwam de opdracht drie dingen te benoemen die in de knoop kunnen raken. Uiteraard had iedereen ‘een touw’ opgeschreven. Daarnaast had ik ook nog je schoenveters en een stuk waslijn. Veruit de beste associatie kwam niet van mij. ‘Kerstverlichting!’, riep iemand! Maar natuurlijk, als er iets standaard in de knoop zit… Alleen had verder niemand daaraan gedacht; één punt voor de moeite.