Project omschrijving

Modelbouw als hobby: door de lockdown wordt het alsmaar populairder. © Marlies Wessels

Modelbouw is hot door corona! Poppenhuizen en modelbootjes zijn niet aan te slepen: ‘Mensen worden gek thuis’

Modelboten, poppenhuizen en huisjes op schaal: Petra Oudshoorn van de webshop Hobby-en-Modelbouw ziet al sinds het begin van de coronacrisis een enorme stijging in haar bestellingen. De bouwpakketten vliegen de deur uit. Ook Harry de Haan (60) uit Wilnis is aan het bouwen geslagen. ,,Als ik aan het bouwen ben, ben ik helemaal van de wereld.’’

Voor De Haan is knutselen hem niet vreemd. ,,Ik was altijd al een doe-het-zelf-klusser”, begint hij lachend. Voor hem op de werkbank staat zijn modelschip in wording. Het is nog lang niet af, maar je kunt al zien dat het een vissersboot wordt. Overal liggen houten latjes, onderdelen en gereedschap.

,,Ik ben graag bezig met klussen in en om het huis”, vervolgt de Wilnisser, die een baan heeft bij een grote Nederlandse bank. ,,Toch wilde ik graag als hobby ook nog wat anders doen.”

Zodoende begon De Haan aan een bouwpakket van de webshop Hobby en Modelbouw. ,,Het was een klein huisje, dat ik eigenlijk voor de gein uitprobeerde. Daar had ik al veel lol in en dat smaakte naar meer. Voor mijn zestigste verjaardag kreeg ik van mijn vrouw het bouwpakket voor het schip cadeau.”

Modelbouw als hobby is een groot succes tijdens deze lockdown: Harry de Haan kreeg een pakket van zijn lieve vrouw voor zijn 60e verjaardag. © Marlies Wessels

Modelbouw als hobby is een groot succes tijdens deze lockdown: Harry de Haan kreeg een pakket van zijn lieve vrouw voor zijn 60e verjaardag. © Marlies Wessels

Goed opletten
Het bouwpakket bestaat uit een grote doos met latjes, allemaal al op maat gezaagd. Daarbij zit een boekwerk dat dient als beschrijving. ,,Stap voor stap staat beschreven wat je moet doen. Ik verwachtte dat het heel makkelijk zou zijn, maar je moet echt goed opletten. Het gaat om verschillende soorten hout, allemaal met een andere buigzaamheid.”

Het wordt een historische vissersboot. ,,Schepen als deze hebben ook daadwerkelijk gevaren voor de kust van Mallorca en Ibiza”, vertelt De Haan. ,,De uitgevers van deze schaalmodellen hebben ook veel werk besteed aan het zoeken naar informatie over de geschiedenis. Dat is ook leuk.”

Inmiddels heeft hij het karkas van het schip in elkaar. ,,Ik ben er zo’n twee avonden per week zoet mee”, zegt hij. ,,Als ik bezig ben, ben ik even helemaal van de wereld. Gewoon even lekker iets maken met mijn handen. Dat zullen andere knutselaars wel herkennen.”

Snoepwinkel
En of hij nu al droomt van een groter exemplaar? ,,Ja, dromen wel’’, zegt hij lachend. ,,Maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik deze eerst moet afmaken. Misschien dat ik daarna wel begin aan een groot zeiljacht. Of misschien wel een vliegtuig. De webshop Hobby en Modelbouw is net een snoepwinkel. Als je daar eenmaal van geproefd hebt…”

Harry de Haan is beslist niet de enige die een bouwpakket heeft aangeschaft. Petra Oudshoorn, eigenaar van de webshop Hobby en Modelbouw, kan de vraag net aan bijbenen. ,,Mensen lijken gek te worden thuis”, zegt Oudshoorn lachend. ,,Ze zitten binnen en zoeken iets te doen. Waar we voorheen steeds één pakket per huishouden verstuurden, zijn dat er nu soms wel drie of vier.”

Gewoon, gezellig met elkaar aan tafel en dan knutselen. Iedereen zit binnen en wil graag wat doen.

Petra Oudshoorn

Vooral de modelboten gaan als zoete broodjes over de toonbank. ,,Sleepboten, vissersboten, grote zeiljachten… Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt verkocht.” De pakketten zijn niet goedkoop. ,,Een starterspakket heb je al vanaf 70 euro, maar we verkopen ook pakketten voor de ervaren botenbouwer. Die kosten zomaar 500 euro. En dan nog verf, gereedschap en lijm. Toch vliegen ze de deur uit.”

Waar de klantenkring voor de coronacrisis vooral bestond uit mannen van middelbare leeftijd, ziet Oudshoorn dat de doelgroep enorm verschoven is. ,,Hele gezinnen bestellen bij ons”, stelt zij. ,,Gewoon, gezellig met elkaar aan tafel en dan knutselen. Iedereen zit binnen en wil graag wat doen.”