Project omschrijving

Molenaarskoppel op op het liefdesbruggetje. Judith Brandon (70) en haar molenaar Arno Gouwbitz (77). © Marlies Wessels

Molenaar verbaasd over succes van crowdfundingsactie: ‘Reden voor een feestje!’

Voor de grondige restauratie van Molen ’t Hoog en Groenland in Baambrugge werd een crowdfunding gestart. Nog voor het einde van deze actie werd meer geld opgehaald dan beoogd. ,,Reden voor een feestje!”, stelt molenaar Judith Brandon. Voor de restauratie van de molen werd een crowdfunding uitgeschreven ter waarde van 7500 euro. 

Met nog meer dan twee weken te gaan, is al meer dan dat bedrag gedoneerd. Hoe?
,,Het verbaast mij enorm dat dit onderwerp zo leeft. Er zijn veel molens die veel dichter bij de dorpen of de steden liggen. Die molens zijn vaak ook geopend voor het publiek. Je kunt er een kop koffie drinken of ambachtelijke producten kopen. Bij die molens zou je veel eerder verwachten dat een crowdfunding succesvol is.
En jullie molen is dat niet?
,,Onze molen is bewoond door de molenaar en dus niet geopend voor het publiek. Toch blijken vele partijen deze molen een warm hart toe te dragen. Dat is toch reden voor een feestje!”

Die toegangs­brug – het liefdes­brug­ge­tje – is ooit gebouwd van hout dat overal en nergens gevonden is.

Judith Brandon

Wat gaan jullie doen met het geld voor de restauratie?
,,De molen krijgt vier nieuwe wieken en wordt voorzien van nieuwe zeilen. Daarnaast worden twee schoren – de steunbalken aan de achterzijde van de molen – vervangen. Ook wordt de kap van de achtkantige bovenkruier opnieuw met riet bedekt en de molen geschilderd.’’

En de omgeving van de molen?
,,Die toegangsbrug – het liefdesbruggetje – is ooit gebouwd van hout dat overal en nergens gevonden is. Hij voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Al met al zijn het ingrijpende werkzaamheden, maar daarna kan ze er weer jaren tegen…’’