Project omschrijving

Lex Meijer en Andras Fictoor (rechts) gaan op expeditie naar Vladivostok. © Frits Delhez

Deze avonturiers maken reis van 24.000 kilometer (!) voor het goede doel (en dat is niet zonder gevaren).

Lex Meijer (22) en Andras Fictoor (45) uit Mijdrecht rijden in twee Russische busjes naar Vladivostok. Hun reis van dik 24.000 kilometer duurt 100 dagen en voert door veertien landen. Onderweg maken ze een documentaire. Daarmee willen ze geld ophalen voor Unicef.

Meijer bracht al eerder een bezoek aan Rusland en was enorm onder de indruk. ,,Van Rusland hebben we het beeld dat het eng is”, begint hij te vertellen. ,,Juist dat beeld wilde ik toetsen, daarom ben ik erheen gegaan. Het was een geweldige ervaring; dat smaakte direct naar meer.”

Meijer deelde zijn droom met zijn collega Andras Fictoor. Ook hij was meteen enthousiast. Als je iets doet, moet je het goed doen, werd het motto. Zodoende besloten ze naar Vladivostok te rijden, naar het meest zuidoostelijke puntje van Rusland. Een tocht van 24.000 km door veertien verschillende landen die ze volbrengen met twee Russische busjes die ze ombouwen tot campers.

85 dagen
De twee hebben zichzelf tot doel gesteld de tocht in honderd dagen te volbrengen. ,,Als alles helemaal volgens plan verloopt, hebben wij 85 dagen nodig’’, vult Andras Fictoor lachend aan. ,,Je kunt dus zeggen dat we vijftien dagen speling hebben. Dat zou toch moeten lukken? Al kan dat nog best spannend worden met alle grenzen die we over moeten en de lange stukken die we off-road moeten rijden.”

Lex Meijer (22) en Andras Fictoor (45) maken de reis in Russische busjes. © Team Expedition Vladivostok

Lex Meijer (22) en Andras Fictoor (45) maken de reis in Russische busjes. © Team Expedition Vladivostok

De heren bereiden zich voor op een enorm intensieve tocht. ,,In een groot deel van West-Europa zijn de wegen heel goed”, vervolgt Fictoor. ,,Maar hoe verder je naar het oosten gaat, hoe slechter de wegen worden. Er zijn ook grote stukken waar meer gaten zijn dan asfalt en door landen als Mongolië moeten we waarschijnlijk volledig off-road. Dat kost een hoop energie. Daarnaast maken wij natuurlijk onze documentaire. Ook een intensief proces.”

De reis zal niet zonder gevaren zijn. ,,Natuurlijk kan er op de weg altijd iets gebeuren’’, stelt Fictoor. ,,Maar wat we ook niet mogen vergeten zijn de wilde dieren die we kunnen treffen: wolven, beren en zelfs tijgers. Van die eerste twee zijn we vrij zeker dat we ze zullen zien; naar de tijgers zullen we moeten zoeken. Om ook hier goed op voorbereid te zijn, volgen we binnenkort een survival-cursus.”

Doneren kan via onze website. Daarbij kun je zelf de afweging maken of je wilt doneren voor de expeditie of aan Unicef.

Andras Fictoor

Avonturen
De avonturiers hebben hun reis gekoppeld aan een goed doel: Unicef. Met hun avontuurlijke tocht zamelen ze geld in. Onderweg maken ze een documentaire waarin ze hun avonturen vastleggen. ,,Daarnaast willen wij het leven van kinderen in de verschillende landen in beeld brengen’’, legt Meijer uit.

,,Hoe groeien zij op? En wat is bijvoorbeeld het meest waardevolle bezit dat de kinderen hebben? Als je die vraag stelt, krijg je per land en zelfs per streek ongetwijfeld totaal verschillende antwoorden.” Om ervoor te zorgen dat de twee ook daadwerkelijk contact kunnen maken met de kinderen in de verschillende landen, studeren zij al een aantal maanden de Russische taal.

De route die Lex en Andras volgen. © Team Expedition Vladivostok

De route die Lex en Andras volgen. © Team Expedition Vladivostok

Met hun reis zamelen de avonturiers zoveel mogelijk geld in voor Unicef. ,,Daarom zoeken we zoveel mogelijk donateurs’’, stelt Fictoor. ,,Doneren kan via onze website. Daarbij kun je zelf de afweging maken of je wilt doneren voor de expeditie of aan Unicef. Of een combinatie, dat kan ook.’’

Donatie
Het grootste deel van hun reis financieren de heren zelf. ,,De busjes hebben we op eigen kosten aangeschaft. Het enige waarvoor we om een donatie vragen is voor ons levensonderhoud voor onderweg: voedsel, brandstof, tolgelden en gelden om landen binnen te komen.’’

Naar een bedrag van minimaal 12.000 euro wordt gestreefd. En als dat niet gehaald wordt? ,,Dan betalen we dat uit eigen zak’’, besluit Fictoor. ,,We gaan hoe dan ook op avontuur! Dat staat vast!’’

expeditionvladivostok.com.