Project omschrijving

Wekenlang priegelen voor dat éne perfecte Fabergé-ei.

Hoewel Edith Veenhof de ziekte MS heeft, maakt zij Fabergé-eieren; kunstig versierde eieren die ooit werden gemaakt in op­dracht van de Russische tsaar. ,,Lopen gaat nauwelijks, maar dit gaat gelukkig heel goed.”

Aan de basis van elk kunstwerk ligt een ei. Afhankelijk van de grootte van het object gebruikt de Mijdrechtse diverse soorten. Edith Veenhof: ,,Ik gebruik grote eieren van struisvogels, zwanen en ganzen, maar ook heel kleine eitjes van de zebravink.”

Hoe groot het ei ook is, de eerste handeling is altijd het laten leeglopen, vertelt ze. ,,Ik boor een klein gaatje en met behulp van een luchtpompje wordt het eierstruif er via datzelfde gaatje uitgeduwd. Daarna teken ik er een patroon op en kan ik het ei met een diamantboor bewerken. Dit is een heel precies werk; als je te langzaam boort, breekt het ei, maar als je te snel boort ook.”

Tenslotte volgt het daadwerkelijke decoreren. ,,Soms maak ik er een koordje aan of beplak ik het ei met strass, bloemetjes, kant of band. Je kunt het ei met van alles aankleden.”

Ik gebruik grote eieren van struisvogels, zwanen en ganzen, maar ook heel kleine eitjes van de zebravink.

Edith Veenhof

© Marloes Wessels

Diep ademhalen

 Het verschilt per ontwerp hoe lang ze met een ei bezig is. ,,Ik kan wel weken met een ei bezig zijn, afhankelijk van de decoratie”, zegt ze. ,,Zo heb ik een keer van een ei een vogel gemaakt, waarvan ik de vleugels heb ingelegd met Swarovski-kristallen. Daar was ik maanden mee bezig.”

Hoewel de Mijdrechtse inmiddels ervaren is in het bewerken van de eieren, gaat er ook weleens iets mis. ,,In het begin gebeurde dat best wel vaak”, lacht zij. ,,Dan moest ik echt even totaal iets anders gaan doen, diep ademhalen en het de volgende dag opnieuw proberen.”

Je ziet het ei vanaf het begin groeien en het wordt steeds mooier.

Edith Veenhof

Kwetsbaar

Doordat Veenhof met kwetsbaar materiaal werkt, is het extra leuk als het wel lukt. ,,Ik geniet er enorm van als ik iets wat ik in mijn hoofd had, ook daadwerkelijk op het ei kan krijgen. Je ziet het ei vanaf het begin groeien en het wordt steeds mooier.”

De Mijdrechtse krijgt veel aandacht voor haar decoraties, zeker in de periode rondom Pasen. ,,Ik geef lezingen en presentaties door het hele land”, lacht Veenhof. ,,Door het jaar heen sta ik op beurzen, waar mijn Fabergé-eieren te koop zijn.”
www.decorated-eggs.nl

Foto: Marlies Wessels