Project omschrijving

Mijdrechtse pizzabakker rijdt rond met oven op bakfiets.

Met zijn pizzabakfiets bezoekt Adrie Böhm talloze feesten en partijen. Binnenkort gaat hij voor een upgrade. Hij heeft één van de bakfietsen gekocht waarmee net na de oorlog het huisvuil werd opgehaald in zijn woonplaats.

Toen de Mijdrechter Adrie Böhm (59) niet zo lekker in zijn vel zat, bakte hij – bij wijze van bezigheidstherapie – een stromboli in zijn kleine pizza-oventje; een Italiaans brood, gevuld met mozzarella en olijven. Dat smaakte letterlijk naar meer. Nu bakt Böhm wekelijks stromboli’s en pizza’s voor de buurt en fietst hij feesten en partijen af met zijn pizza-oven-bakfiets: Stromboli, vernoemd naar zijn eerste brood.

Lekkerste brood

Toen Böhm zijn eerste stromboli bakte, was zijn partner Iris diep onder de indruk. ,,Dat was het lekkerste brood dat ik ooit gegeten had”, vertelt zij. ,,Ik zei hem meteen: ‘Hier moet je iets mee doen’.” Het bakken van stromboli’s werd al gauw aangevuld met het bakken van pizza’s.

,,Onze kinderen wonen niet meer thuis, maar kwamen wel eens per week pizza bij ons eten”, vertelt Adrie lachend. ,,Omdat het flink wat tijd kost om de oven op temperatuur te krijgen, is het eigenlijk zonde als je maar een paar pizza’s bakt. Daarom bak ik nu wekelijks op vrijdag voor de buurt. Dat vinden ze allemaal prachtig.”

Naast het bakken van pizza’s voor de buurt, word ik steeds vaker uitgenodigd voor het bakken op feesten, evenementen en partijen.

Adrie Böhm

Houtvuur

De kleine oven maakte plaats voor een grotere, die Böhm moet verwarmen met een houtvuur. De temperatuur in de oven kan oplopen tot ruim vierhonderd graden. Iris maakt de pizzabodems en zorgt voor het beleg van de pizza’s terwijl Adrie zijn vuurtje in de gaten houdt en voortdurend de temperatuur meet.

,,We zijn in de leer geweest bij pizzabakker Mario”, vertelt Adrie, die naast zijn hobby als pizzabakker een fulltime baan heeft in de plantenindustrie. ,,Hij stond met zijn Mijdrechtse pizzeria wereldwijd bekend. Hij heeft ons de kneepjes van het vak bijgebracht. Zo weet ik nu dat een goede pizza bakken heel precies komt; je moet er wel bijblijven.” De grote houtoven heeft Böhm geplaatst op een bakfiets. ,,Zo kan ik op elke plek komen”, lacht hij. ,,Naast het bakken van pizza’s voor de buurt, word ik steeds vaker uitgenodigd voor het bakken op feesten, evenementen en partijen. Dat is leuk.”

De huidige bakfiets wordt binnenkort vervangen door een bijzonder exemplaar. ,,Ik heb een van de twee bakfietsen kunnen bemachtigen waarmee net na de oorlog het vuilnis in Mijdrecht werd opgehaald”, vertelt de Mijdrechter. ,,Dat is bijzonder, want daar zijn maar twee exemplaren van; één daarvan is nog in het bezit van de gemeente, de ander heb ik. Deze ga ik opknappen, zodat ik in de toekomst met deze bakfiets op pad kan. We bepalen zelf welke evenementen en partijen we aannemen en welke niet. Dat houdt het leuk.”

Foto: Marlies Wessels