Project omschrijving

Krakers oude school Waverveen willen in gesprek met buurt

De voormalige school Poldertrots in Waverveen is gekraakt. Zaterdag houden de krakers open huis voor de buurt om kennis te maken en te horen wat ze voor de buurt kunnen betekenen.

Zondag bezette een groep van bijna vijftig krakers het pand, tot grote schrik van sommige omwonenden. Twee dagen later is van die bezetting geen spoor meer waar te nemen; de rust lijkt wedergekeerd. Slechts vijf krakers verblijven nu nog in de voormalige school die al negen jaar leeg staat.

Op het plein hangt een vlaggenlijn in de vlaggenmast, voor de ramen hangen zelfgefabriceerde gordijnen van doeken en op het mededelingenbord hangt een pamflet: ‘De Poldertrots wordt heropend. Kom zaterdag 10 juni langs om kennis met ons te maken. Groetjes, de nieuwe buren.’

Het is een prachtige plek. Niet ver van de stad en toch zo rustig

Bajka, kraker

We willen met de buurt in gesprek over de toekomstige functie die we het gebouw kunnen geven

Ribo, kraker

Gemoedelijk

In de hal van de school zit het vijftal gemoedelijk aan een grote tafel. Bajka, Ribo en Jente maken een legpuzzel terwijl Josse gitaar speelt en Ana in een grote pan met tomatenmarmelade roert. De lokalen zijn hun slaapkamers geworden. Veel spullen zijn er nog niet, maar er liggen wel dekens en matrassen. ,,Het is een prachtige plek; niet ver van de stad maar toch zo rustig”, zegt Bajka terwijl ze nog een stukje probeert aan te leggen van de 750 stukjes tellende puzzel. ,,Hier kunnen we rustig wonen en werken.”

Hoewel ze pas twee nachten in het gebouw hebben overnacht en nog geen idee hebben of ze hier voorlopig kunnen blijven, hebben de vijf al diverse plannen met het gebouw. ,,We willen graag met de buurt in gesprek over de toekomstige functie die we het gebouw kunnen geven”, vertelt Ribo. ,,Ana kan goed koken, dus wellicht kunnen we maaltijden bereiden en we hebben ook al het plan om een moestuin te maken en zelf groenten te verbouwen die we vervolgens weer kunnen delen met de buurt. Maar we willen eerst horen van de buurt wat zij precies wil.”

Daarom houdt het gezelschap zaterdag open huis, waarbij buurtbewoners zijn uitgenodigd om kennis te maken met hun nieuwe buren. ,,Wij zorgen voor drankjes, hapjes en spelletjes”, lacht Josse.

Foto: Marlies Wessels

Vreedzaam bezig

Overbuurman Jan Compier heeft al kennisgemaakt met het vijftal. ,,Ik vind het grandioos dat ze er zijn”, vertelt hij. ,,Het is zeker een goede zaak. Ik hou van jonge mensen en van hun ideeën. Nu gaat er eindelijk iets gebeuren met het gebouw. Het staat al zolang leeg en deze mensen zijn vreedzaam bezig. Het zou fijn zijn als de gemeente nu ook eens wakker wordt en ziet dat het gebouw voor mooie doelen gebruikt kan worden.”

Compier weet ook dat zijn buurvrouw minder enthousiast is. ,,Zij schrok zich rot toen ze hier zondag aankwamen”, stelt hij. ,,Van schrik is ze in de kelder ondergedoken.”

Ik vind het grandioos dat ze er zijn

Jan Compier, overbuurman van de Poldertrots