Project omschrijving

Beste Band van Vinkeveen op dak stamkroeg Rowwen Hèze

Muziek maken en toon houden kunnen ze niet, geluid produceren en lol trappen kunnen ze des te beter, maar de Beste Band van Vinkeveen geeft op 22 juli wel een ‘concert’ op het dak van Boëms Jeu, de stamkroeg van de Limburgse band Rowwen Hèze .

De zes leden van De Beste Band van Vinkeveen zijn groot fan van Rowwen Hèze en inmiddels is de band, bestaande uit Bas Verbree, Dick Haak, Jelle Lensen, Dave Lensen, Karel Schrijvers en Emiel Leurs, een begrip in America, Limburg, waar Rowwen Hèze vandaan komt.

Ook bij Boëms Jeu, de stamkroeg van de Limburgse band, zijn de Vinkeveners geliefd. Ze zijn door de eigenaar uitgenodigd om op te treden op het dak van de kroeg. Daar brengen ze hun album Rouw van de Grill ten gehoren, met onder andere: Als ik aan mijn Shaslick en Ribrunderlap. Ook de Sirenesong en hun eerste nummer Raspatat zullen niet ontbreken. ,,En we moeten nog een liedje maken over Hoogtevrees”, vertelt Dave Lensen. ,,We zitten daar tenslotte wel op het dak.” Ondertussen trekt Emiel Leurs de bestekbak open, waardoor de inhoud rammelt. ,,Hé, een nieuw lied!”, roept hij. ,,Met hetzelfde gemak schud ik met mijn bestekbak!” De tekst is af. Leurs mag de tekst roepen en de rest pakt spontaan een instrument, waarna een geïmproviseerd lied volgt. Zo gaat dat bij De Beste Band. Geen lange repetities, geen discussies; gewoon een instrument pakken en kijken of je daar geluid uit kunt krijgen. Zoals ze zelf zeggen: ,,We kunnen niet garanderen dat we een nummer een volgende keer precies hetzelfde spelen.”

We kunnen niet garanderen dat we een volgende keer precies hetzelfde spelen

Dick Haak

We kunnen eigenlijk geen instrumenten bespelen. We krijgen er wél geluid uit!

Bas Verbree

Dick Haak speelt accordeon in een andere band. Daarom mag hij daar bij De Beste Band niet uit kiezen. ,,Dan wordt het een beetje te goed”, lacht Karel Schrijvers, die zelf het liefst op de xylofoon speelt. ,,Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Maar we hebben een heel hok vol instrumenten, dus Dick heeft alle keus.”

De Beste Band van Vinkeveen, is eigenlijk een uit de hand gelopen grap die ontstond na een oproep van Rowwen Hèze voor zijn dertigjarig jubileum. ,,Al zijn fans mochten een muziekclip insturen met hun muzikale talent”, vertelt Bas Verbree, die zichzelf de leadzanger van de band noemt en tevens blaasinstrumenten bespeelt. ,,Wij kunnen eigenlijk geen instrumenten bespelen, dus wij stuurden een clip waarin we zo hard mogelijk op een trompet toeteren en op een drum slaan.” Met succes, Rowwen Hèze vond het geweldig en De Beste Band mocht zelfs op het podium met hem meespelen tijdens zijn slotconcert.

Foto: Marlies Wessels