Project omschrijving

Anna Uyl (3) verwerkt gebeurtenissen in eigen tekeningen.

Ze is pas drie. Toch werkt Anna Uyl uit Abcoude aan een prentenboek. Over twee egeltjes die op zoek zijn naar hun stekelhuisjes.

Het kleed op tafel is bezaaid met stiften, tekeningen en papier. Urenlang zit Anna bij het raam te tekenen. Haar creaties beleven bijzondere avonturen.
,,Dit zijn papa, ik en Livia”, vertelt Anna terwijl ze wijst op de drie figuren die ze heeft getekend. ,,We zijn in de zee en dit zijn onderwaterbomen.” Op de vraag waarom ze haar moeder niet getekend heeft, antwoordt ze: ,,Omdat mama verdwaald is. Wij zijn haar aan het zoeken.”

Je merkt dat ze haar tekeningen gebruikt om te verwerken wat ze die dag heeft gehoord.

David Uyl

De avonturen van Anna’s creaties bepalen haar tekeningen. ,,Je merkt dat ze haar tekeningen gebruikt om te verwerken wat ze die dag heeft gehoord”, vertelt vader David. ,,Laatst hadden we het over carnaval gehad en ’s avonds maakte ze een tekening van een jongetje dat carnaval gaat vieren. Ook Dora en Boets komen regelmatig in haar tekeningen terug.”

Spanningsboog

De jonge Anna heeft een grote spanningsboog in vergelijking met andere kinderen van haar leeftijd. ,,Ze kan zomaar twee tot drie uur achter elkaar tekenen”, vervolgt vader. ,,Voor ons was dat heel gewoon, maar toen ik laatst een moeder sprak die vertelde dat haar kind van drie zich slechts een kwartiertje kan concentreren, besefte ik dat dit bijzonder is.”

Twee weken geleden vierde het gezin vakantie op de Canarische Eilanden. ,,Daar tekende Anna twee egeltjes met een zaklamp”, legt David uit en laat de tekening zien. ,,Anna vertelde dat de egeltjes op zoek zijn naar hun stekelhuisjes. Ik werd geraakt door dat verhaal en stelde haar voor er een boek van te maken. Niet met een didactische lijn en een boodschap, maar gewoon met haar verhaal en tekeningen.”

Ik werd geraakt door dat verhaal en stelde haar voor er een boek van te maken.

David Uyl

Om de tekeningen onder de aandacht te brengen, begon hij facebookpagina Anna Tekent. Daar plaatst hij elke dag een tekening van zijn creatieve dochter met haar eigen onderschrift. ,,Zo probeer ik een soort fangroep op te bouwen”, lacht hij. ,,Als we voldoende fans hebben, kunnen we een crowdfundingscampagne opzetten om het boekje te realiseren. Een boekje van een driejarige voor driejarigen, dat zou geweldig zijn.” Anna’s tekeningen zijn te zien op www.facebook.com/annatekent

Foto: Marnix Schmidt